Záhorák sa medzi svetovými esami nestratil

Nestáva sa v  slovenskom športe často, aby takmer neznámy  pretekár sa zmenil  doslova z večera do rána na jeden z najperspektívnejších talentov vo svojej disciplíne. Skokanovi do výšky Matúšovi Bubeníkovi z atletického klubu Junior Holíč sa to podarilo.

Na Štiavničkách v B. Bystrici sa vo štvrtok 4. marca uskutočnil 17. ročník medzinárodného výškarského mítingu Europa SC High Jump, o ktorom sa v atletickom svete bude ešte dlho hovoriť. Najlepšie svetové výkony roka víťazov mítingu Rusa Ivana Uchova (238 cm) a majsterky sveta Blanky Vlašičovej z Chorvátska (204 cm) priniesli vypredanej hale nevšedné, takmer päťhodinové športové divadlo. Tentoraz jedným z priamych aktérov bol tiež 20  - ročný Matúš Bubeník z AK Junior Holíč, ktorý ešte nedávno sa ukazoval ako perspektívny basketbalista.

Dilema medzi basketbalom a atletikou

"Na základnej škole pod vedením učiteľa telesnej výchovy Dušana Chanečku som trénoval skok do výšky, ale postupne som prešiel na basketbal. Prišli však zranenia a po troch rokoch pauzy som sa vrátil k atletike," priblížil  v skratke svoju doterajšiu športovú cestu basketbalový objav roka 2007 v  Holíči a školský majster SR v skoku vysokom 2008 M. Bubeník. Ani bronz z letného atletického šampionátu 2009 a osobné maximum 215 cm však nepotvrdzovali nádeje na výraznejší výkonnostný skok.

Víťaz Národnej súťaže

„Priznám sa, že som ešte v stredu zvažoval, či ísť do Banskej Bystrice, kde som bol spolu s ďalším Holíčanom Michalom Ďurkáčom vybratý do národnej súťaže a ktorá sa konala popoludní pred hlavným programom.  Po dvojnásobne zlomenom prste som mal od decembra tréningový výpadok, ale na prekvapenie seba samého som skočil 220 cm a tým ma nominovali do večerného programu," priblížil mladý atlét svoju nečakanú exkurziu medzi svetové skokanské hviezdy. Aj keď študent strojárskeho inžinierstva na univerzite v Brne, kde trénuje u Stanislava Joukala,  ešte stále koketuje s basketbalom a za Holíč v tejto sezóne hráva 2. ligu, výsledok z Ban. Bystrice mu pravdepodobne ukázal možnosti, ktoré mu ponúka skok do výšky.

V hlavnej súťaži s osobákom

Nový osobný rekord 221 cm, ktorý znamenal 8. miesto v konkurencii ďalších 12 pretekárov ďaleko zvučnejších mien by mal odštartovať Bubeníkovi sľubnú dráhu skokana do výšky. „Možno by bolo dobré, aby sa na Záhorí nepísalo len o hokejistoch Skalice. To chce mať k tomu podmienky. Mňa teraz najviac podporujú rodičia, za čo som im vďačný, ale oni vidia väčšiu perspektívu v ďalšom štúdiu v Brne," naznačil  aktuálnu budúcnosť samotný Matúš, ktorý v jarnej sezóne by ako zahraničný „hosť" mal obliekať dres extraligového družstva z Brna.
Ako však naznačil po skončení mítingu šéftréner atlétov Dukly B. Bystrica Radovan Mišík, nový objav slovenskej atletiky zo Záhoria by nemusel zostať dlho bez podmienok. „Je to pretekár, ktorý toho v rámci výškarskej prípravy ešte veľa nenatrénoval. V Banskej Bystrici sa ukázal tiež ako veľký bojovník a tréning vo výškarskom kolektíve mu môže len pomôcť," dodal na Bubeníkovu adresu športový expert R. Mišík, ktorý trénuje aj slovenskú skokanskej jednotky Petra Horáka.

04032010_311.JPG

Latka ostala na stojanoch. Holíčan Matúš Bubeník medzi esami svetovej atletiky skončil ôsmy v osobnom rekorde.

Veľký talent s perspektívou

Ak by sa podarilo nádejnému Bubeníkovi zabezpečiť primerané podmienky, či už v civilných, alebo armádnych podmienkach,  nemusela by to byť márna investícia. Ešte o dva roky môže Bubeník štartovať na atletických majstrovstvách Európy do 23 rokov a tam pri výkone nad 225 cm nie je nereálne uvažovať aj o medailovom umiestnení. Nedávno, vo štvrtok 4. marca v hale na Štiavničkách k tomu urobil veľký skok. Minimálne do prvej desiatky historicky najlepších halových výkonov v skoku do výšky na Slovensku.

Výsledky z Ban. Bystrice

Finále seriálu Laťka 5 miest

Muži: 1. Matúš Bubeník, Junior Holíč, 220 cm, 2. Lukáš  Beer, Košice, 212, 3. Michal Ďurkáč, Slávia  UK BA, 208.

Europa SC High Jump

Muži: 1. Ivan Uchov, Rus., 238 cm - svetový výkon roka a rekord mítingu, 2. Samson  Oni, V. Brit., ..5. Peter Horák, B. Bystrica, 225, ..8. Matúš Bubeník, Junior Holíč, 221 - osobný rekord.


Čítajte viac: https://zahorie.sme.sk/c/5276487/zahorak-sa-medzi-svetovymi-esami-nestratil.html#ixzz0hsM623kK